tiistai 21. joulukuuta 2010

Lihansyönnin vähentäminen ja raakaruokaan siirtyminen

Minulla todettiin elokuussa 2010 kilpirauhasen vajaatoiminta (autoimmuunityreodiitti), lääkityksenä tällä hetkellä Thyroxin 0,1 mg. Oikeastaan poikaystäväni innostamana kiinnitin tuon jälkeen huomiota ravinnon laatuun. Hän luki Olli Postin ja Jaakko Halmetojan kirjoituksia mm. siitä, kuinka lisäaineet pilaavat syömämme ruuan. Tuosta alkoi itselläni E-koodien, valkoisen sokerin ja valkoisen vehnän välttäminen.

Sen jälkeen lueskelin edelleen, mitä juuri kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivän kannattaisi syödä. Päätin alkaa noudattaa Paleo-ruokavaliota mahdollisimman paljon, eli siis luopuminen kaikesta ruuasta, jota kivikaudenkaan ihmiset eivät ole syöneet. Vilja- ja maitotuotteet ovatkin jääneet lähes kokonaan, tosin esim. riisiä ja quinoaa syön silloin tällöin, koska ne ovat gluteenittomia. Luomulaatuista tai riistalihaa olen kuitenkin syönyt lähes päivittäin. Olo on kuitenkin ollut hieman turvonnut eikä niin virkeä kuin olisin toivonut. Niinpä Heidi Kuusiston Uusi Päivä -kirjan luettuani huomasin monia syitä, miksi myös lihan syömisestä kannattaa luopua.

Tavoitteena olisikin siis vähentää lihansyöntiä, ja pikkuhiljaa siirtyä raakaravintoon (n. 60% näin aluksi), ilman pakkoa. Tässä onkin minulle haastetta, sillä useimmiten suhtaudun vähän liian ehdottomasti näihin ravintojuttuihin, ja saatan potea huonoa omaa tuntoa repsahduksista. Nyt yritän kuitenkin oppia huomaamaan, kuinka paljon ruokavalioni on jo muuttunut, enkä laskemaan jos joskus poikkean tavoitteistani. Esimerkiksi eilen herkuttelin kiinalaisessa, mutta sen jälkeen olo oli väsynyt ja teki mieli makeaa, joten mättämäni ruoka ei voinut olla hyväksi keholleni. Yritän oppia kuuntelemaan kehoni tarpeita paremmin.

Tässä ruokavaliomuutoksen aikana huomaan sortuvani herkutteluun iltaisin. Syön isoja määriä pähkinöitä ja kuivahedelmiä kerralla. Tässä on kuitenkin kyse vanhojen herkkujen, kuten  karkit, korvaamisesta uusilla ja paremmilla. Tässäkin yritän olla tuomitsematta itseäni, vaikka välillä söisinkin esim. överisti raakasuklaata. Sehän vain on niin hyvää ettei voi tyytyä yhteen palaan!!

Päätin aloittaa blogin pitämisen, jotta voin seurata itse paremmin edistymistäni ja muutostani. Ehkäpä voin myös innostaa muita kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiviä kohti terveellisempää ruokavaliota. Toivottavasti ajan myötä myös kilpirauhanen aktivoituisi ja voisin joskus luopua lääkityksestä. Nyt kuitenkin oireita on vielä rutkasti jäljellä, ja tuntuu että lääkkeen määrää pitäisi pikemminkin lisätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti