tiistai 21. joulukuuta 2010

Läheisten suhtautuminen ruokailutapoihini

Tämä aihe on ajankohtainen varmasti monelle näin joulun alla... Itseäni jo hirvittää tuleva joulu kotona vanhempieni luona. He kun eivät oikein ymmärrä näitä uusia ruokailutottumuksiani. Vanhempani ovat syntyneet 40- ja 50-luvuilla, joten heidän ajattelutapansa ruokaa kohtaan on hyvin erilainen kuin omani. Ylipainoa on kyllä molemmilla, ja sen eteen tehdään pieniä muutoksia esim. vihannesten ja hedelmien määrää lisäämällä. Tosin rasvapropaganda on tehonnut hyvin, ja kevyttuotteita käytetään lisäaineista välittämättä.
Valitettavan usein ruokaostosten perustana on hinta.

Vähitellen lisäaineprotestini ehkä menee perille, ja ostammekin vanhempieni luona ollessani marinoimatonta lihaa ja kasviksia. Mutta se, jos en syö viljaa (leipää ja puuroa) tai käytä maitotuotteita, menee jo yli ymmärryksen. Raakaruoasta en ole vielä viitsinyt puhua mitään :) Itse en ainakaan halua arvostella vanhempieni valintoja, vaan tiedottaa heille esim. lisäaineiden haitoista.

Tässä elämäntapamuutosta läpi käydessäni olen saanut hämmästyttävän paljon kritiikkiä ja paheksuntaa vanhemmiltani, työkavereiltani ja yllättävää kyllä, myös kavereiltani. Laihduttamisen ja kevyttuotteiden käytön kaikki ymmärsivät aika hyvin, mutta esimerkiksi turhista hiilihydraateista luopuminen onkin vaikeammin ymmärrettävissä. Myös illanistujaisissa lonkeron vaihtaminen luomuviiniin (tai joskus jopa kuskina oleminen) herätti kavereissa suurta hämmästystä. Vaikka minulla sentään on sairaus, jolla voin perustella, miksi haluan syödä terveellisesti.

En ole missään vaiheessa kritisoidut muiden ruokailutottumuksia, siksi saamani kritiikin määrä ihmetyttää. Tuntuu että helpompaa olisi syödä eineksiä ja karkkia; kukaan ei varmaan vastustaisi. Jos muilla on samantyyppisiä kokemuksia, olisi mielenkiintoista kuulla niistä. Täytyy varmaan vain entistä sinnikkäämmin ja innostuneemmin kertoa omassa olossa tapahtuneista muutoksista. Ja onneksi mediakin on herännyt ja esimerkiksi 45 minuuttia ohjelmassa on puhuttu paljon luomusta ja lisäaineista, näitä ohjelmia vanhempanikin ja suuri osa suomalaisista kuitenkin katsoo vaikka eivät raakaravintoblogeja vielä lukisikaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti