tiistai 21. joulukuuta 2010

Miten tähän päädyttiin?

On ehkä syytä tarkastella sitä, miten tähän tilanteeseen on päädytty. Lapsena olin pullukka, kunnes yläasteella ja lukiossa pituuskasvun myötä muutuin normaalipainoiseksi. Meni pitkään niin, etten kiinnittänyt mitään erityistä huomiota syömiseen tai liikkumiseen. Liikuntaa harrastin noin kerran viikossa. Enemmän kiinnosti musiikki, poikaystävä ja bilettäminen...

Opiskeluaikana ystäväni houkutteli minut kuntokeskukseen tutustumaan. Olin saman tien kiinnostunut kuntosalijäsenyydestä, sillä tuntui että kaipasin harrastusta ja kaverin kanssa salilla käyminen olisi varmasti hauskaa. Aktiivinen liikunnan harrastaminen (vähintään 3 kertaa viikossa) alkoi siis tuolloin vuonna 2007. Silloin jäin totaalisesti koukkuun liikuntaan ja olen tainnut lähes joka viikko liikkua vähintään tuon kolme kertaa. Suosikkilajeja on spinning ja juoksu, eli nautin siitä kun hiki lentää. Tosin kilpirauhanen ei enää oikein tykkää rankasta treenistä, jossa syke on jatkuvasti korkealla. Tulee välillä sellainen kuristava tunne kurkkuun. Lihaskunto on ollut aina vähän sellainen välttämätön paha, mutta haluan kuitenkin pitää lihaksissa hyvän peruskunnon, ja haluan näyttää kiinteältä, joten yritän käydä salilla vähintään kerran viikossa.

Liikkuessani en välittänyt kuitenkaan ravinnon tarkkailusta, vaikka herkkuja yritin vältellä. Tietenkin karkkipäivä oli kerran viikossa :) Saatoin esim. salitreenin jälkeen syödä pari kulhollista muroja! Aloin lihoa vuoden 2008 syksyllä, kun siirryin opiskeluista työelämään. Jälkeenpäin ajateltuna tuolloin jo varmaan puhkesi kilpirauhasen vajaatoiminta. Teinhän kuitenkin päivät fyysistä työtä ja ulkoilin paljon, päiväkodissa kun olen töissä.

Huhtikuussa 2009 poikaystäväni näytti minulle Kalorilaskuri-ohjelmaa. Päätin huvikseen kokeilla, vaikka en ollut sen enempää laihduttamista harkinnutkaan. Tuolloin painoa oli 72,5 kg (olen 168 cm pitkä). Hurahdin laihduttamiseen täysin, sillä painoa alkoi pudota helposti. Noin vuoden painon pudotusprojektin jälkeen (2010 keväällä) lopetin laihduttamisen, sillä olin päässyt paljon alkuperäistä tavoitettani pidemmälle, ja paino oli alimmillaan  54 kg. Yritän pitää sen 55 kg paikkeilla.

Laihduttaminen toi rutkasti itsevarmuutta. Laihdutuksen aikana ruokavalioni oli kuitenkin kaikkea muuta kuin terveellinen. Söin nimittäin paljon kevyttuotteita ja kerran viikossa pidin herkuttelupäivää, jolloin saation käydä ulkona syömässä ja lisäksi syödä ison pussillisen karkkia. Pumppasin siis kehoni täyteen lisäaineita! Sairauteni todettiin sitten elokuussa 2010, jolloin alkoi puhtaamman ruokavalion noudattaminen. Karkit ovat vaihtuneet pähkinöihin, raakasuklaaseen ja kuivahedelmiin eikä karkkia tee onneksi enää mieli. Valkoinen vehnä, valkaistu sokeri, lisäaineet (mahdollisuuksien mukaan) ja kahvi ovat jääneet pois. Alkoholin käyttö on vähentynyt ja lonkero on vaihtunut luomuviiniin :) Vilja- ja maitotuotteiden käyttö on vähentynyt, ja nyt olisi tavoitteena vähentää myös lihan syöntiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti