perjantai 20. tammikuuta 2012

Sappivaivoja ja muuta mukavaa...

Sunnuntaina sain rajun kohtauksen syötyäni vielä kovan, ulkomaisen omenan. Oksensin omenan ulos ja ripuloin. Tuskan hiki nousi, mutta onneksi kohtaus meni nopeasti ohi. Eilen illalla tuli uusi, vähän erilainen kohtaus. Nimittäin pistävää kipua oikeassa kyljessä, mikä heijastui selkäänkin. Tällä kertaa epäilen kohtauksen aiheuttajaksi saksanpähkinöitä. Sain kuitenkin nukuttua hyvin, mutta kivut alkoivat aamupalan jälkeen.

Kävin ensin työterveyshoitajalla, hän epäili syyksi normaalia kohdun venymistä raskauden aikana. Onneksi otettiin kuitenkin myös tulehdusverikokeet ja pissanäyte, jotka olivat puhtaat, ja sain ajan lääkärille. Lääkäri epäili heti sappivaivoja, mutta mitään tulehdusta ei onneksi ole. Hoito raskaana ollessa: paljon vettä, lepoa, Panadolia, vältä kaikkia ärsyttäviä ruokia. Täytyy kai kokeilemalla selvittää, mitä ruokia sappi kestää, ja mitä ei. Ainakin omena, paprika, raaka kaali ja pähkinät ovat pannassa, ja varmasti monet muutkin. Kipua on vieläkin vähän, onneksi sain sairaslomaa tämän päivän ja maanantain. Raskauden jälkeen kannattaa kuulemma käydä ultraäänessä, jos kohtauksia vielä tulee. Raskaus saattaa laukaista sappivaivat, vaikka muistan kyllä yhden rajun kohtauksen jo parin vuoden takaa.

Kävin pari viikkoa sitten kilpirauhaskokeissa, kun oireet lisääntyivät. Aivosumu, palelu, väsymys... Arvot olivat kuitenkin hyvät TSH 1.36 ja T4V 14.4. Nostin omin päin annosta, ajattelin että jos ei tule liikatoiminnan oireita, niin tuskin on vaarallista. Minulla on kuitenkin ollut TSH alle yhden, jolloin olo on ollut parempi. Vasta seuraavalla viikolla sain puhelinajan neuvolan lääkärille, joka ei oikein tykännyt omin päin toiminnastani. Määräsi kontrollit helmikuun puoliväliin, koska oli sitä mieltä että arvot ovat hyvät ja vain niitä tuijotetaan. Jos olisin pyytänyt häneltä lupaa annosnostoon, sitä ei siis olisi tullut, ja oloni jatkuisi huonona. Noston jälkeen se on kuitenkin ollut parempi.

Pikkuhiljaa alkaa mietityttää, uskallanko antaa lapselleni rokotteita. Puolesta ja vastaan on niin paljon tietoa, ja kuitenkin haluaisi lapselleen vain parasta. Olen alkanut kallistua rokottamatta jättämiseen, koska uskon rokotteiden voivan aiheuttaa syöpää, autoimmuunisairauksia, lapsettomuutta jne. Kommentoida saa ja vinkkejä/kokemuksia kaivataan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti